Google Analytics Nedir?

Google Analytics Nedir?

Google Analytics Nedir?

Google’in ücretsiz hizmetlerinden biri olan Google Analytics, web site trafiğini izlemek için kullanılmaktadır. Ziyaretçi sayısı, tıklanma sayısı, ürünlerin görüntülenme sayısı gibi faaliyetlerin bir bütünü olan web site trafiği, markalar için takip edilmesi gereken bir ölçektir. Satışların ne durumda olduğunu, hangi ürünlere talebin daha yüksek olduğunu, daha az satılan veya hiç satılmayan ürünlerin tercih edilmeme sebepleri gibi pek çok reklam ve pazarlama sorusuna yanıt veren site trafikleri, markaların satış çalışmalarında belirleyici yanıtlar bulmalarını sağlar. 

Google Analytics ile satın alma davranışları, tüketicilerin konumları, tüketicinin web siteye hangi kaynaktan geldiği, satış işlemleri ve ürün dönüşümleri kolaylıkla incelenebilmektedir. Bu tip bilgiler markalar için büyük bir önem taşır. Hem bugünün planlamalarında hem de gelecek planlamalarında yürütülecek pazarlama çalışmaları için ışık tutan Google Analytics verileri birçok yönden avantaj sağlamaktadır. 

Web Sitelerindeki Trafik Türleri

İşletmelerin vermiş oldukları reklamlara, müşteri kitlelerine ve markanın büyüklüğüne göre web site trafiği farklılık göstermektedir. Bu bağlamda temel olarak 3 farklı web site trafik türüne rastlanır. Bunlar:

  1. Organik Trafik

Arama motorları üzerinden yapılan aramalardan gelen potansiyel müşteriler organik trafiği oluşturur. Organik trafiği artırmanın en iyi yolu SEO çalışmalarıdır. 

  • Yönlendirme Trafiği

Aktif bağlantı yardımıyla tüketicileri sosyal medya kanalları, forum veya bloglar üzerinden web sitesine yönlendirme işlemi yönlendirme trafiğini meydana getirir. Aktif bağlantıya tıklayan müşterinin markaya ait web sitesine yönlendirilmesi ve potansiyel müşteri haline gelmesi hedeflenir. 

  • Ücretli Trafik

Sosyal medya reklamları ve Google Ads (altı çizili kelimelere Google ads yazısının linki eklensin) reklamları ücretli trafik kategorisine girmektedir. Müşterileri ücretli bir şekilde verilen reklamlar yardımıyla web siteye ve markaya yönlendirmek amaçlanır. 

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics kurulumu için izlenmesi gereken 8 adım bulunmaktadır. Bunlar:

  • Analytics Kaydı Yapma: Hesap adı, web sitenin adı, web sitenin URL’si, sektör kategorisi ve pazarlama saat dilimi seçilir.
  • Mülk Ayarları Yapma: URL doğruluğunu onaylama, demografi ve ilgi raporlarını aktifleştirme, geliştirilmiş link ilişkilendirmesini aktifleştirme ve raporlarda kullanıcı çözümlerini kullanmayı aktifleştirme işlemleri tamamlanır.
  • Görünüm Ayarlarını Yapma: E-ticaret izleme, site aramalarını izleme ve bot filtreleme butonları aktifleştirilir. 
  • Filtre Ekleme: Görünüme filtre eklemek isteyenler için görünüm ayarlarından filtre ekleyerek IP adreslerinde oluşan karışıklık giderilir. 
  • Hedef Belirleme: Google’a izlemek istediğiniz verileri belirtmek için yönetici panelinden en az 2 hedef belirlenmesi önerilir. 
  • Gösterge Tablosu Oluşturma: Özelleştirme sekmesinden ihtiyaç duyacağınız verileri tek bir ekranda görebilmek ve kolay bir şekilde çıktı almak için bir gösterge tablosu oluşturulmalıdır. 
  • Uyarıları Aktifleştirme: Google Analytics verileri anlık veriler olduğundan sürekli olarak takip edilemeyebilir. Bu sebeple belirlediğiniz kriterlere göre (örneğin günlük site trafiği 50’nin altına düştüğünde bildirim gönder) uyarıları aktif hale getirmek gerekmektedir.
  • Genel Google Analytics Kontrolleri: Tam ve eksiksiz bir profil oluşturmak, web sitenin tüm gelişmelerinden haberdar olmak, istenilen ve doğru verilere ulaşmak, hedef kitleyi sağlıklı bir şekilde tanımlamak ve filtreleri eksiksiz olarak belirlemek adına tüm Google Analytics kontrolleri yapılarak web sitenizin trafiğini izlemeye başlayabilirsiniz. 

Google Analytics Analiz Sonuçları ve Raporlar

Gerçek zamanlı verilerden oluşan, belirlenmiş fitrelere göre talep edilen verileri sunan ve tamamı doğru verileri yansıtan Google Analytics raporları, işletmelerin rahatlıkla okuyabildiği metriklerden oluşur. Müşterilerin demografik bilgileri, rağbet gören ürünlerin aylık ve yıllık satış rakamları, tüketicilerin web sitesinde aktif olma süreleri, ürünü sepete ekledikten sonra sepeti terk etme oranları gibi birçok istatistiksel veri sunan Google Analytics analiz sonuçları pazarlama stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olur. 

Google Analytics Avantajları

  • Ücretsiz bir hizmet olduğundan herhangi bir ödeneğe gerek duyulmaz.
  • Web sitesi trafiğine göre ürün ve hizmetler için yapılan pazarlama çalışmalarının eksiklikleri tespit edilerek düzenlenebilir.
  • Web site trafiğinin durumu internet satışlarının durumuyla doğrudan ilişkili olduğundan müşteri nabzını ölçerek kampanya, indirim veya fırsat kuponları gibi çeşitli etkileşimlerin yapılabileceği ürünler rahatlıkla belirlenebilir. 
  • Müşterilerin ilgi duymadıkları ürünlerle ilgili iyileştirmeler yapılabilir.
  • Müşterilerin yoğun ilgi gösterdikleri ürünlerle ilgili gelecek planlamalarında tedarikten stoğa kadar pek çok yönetim faaliyeti öngörülebilir. 
  • Web site trafiğini artımak için doğru ve tam isabet çalışmalar yürütülür. Böylelikle dönüşüm oranı düşük olan pazarlama çalışmalarına ayrılan bütçe yarı yarıya azaltılmış olur. 

Ferhat AKYÜZ

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir