Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi

Kurumsal Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarının düzenlenmesi, takip edilmesi ve işletme iş modeline uygun şekilde organize edilmesine sosyal medya yönetimi denir. Sosyal medya platformlarının profesyonel bir görünüme kavuşması için, sosyal medya uzmanları tarafından yönetilmesi gerekmektedir. 

Sosyal medya kanalları üzerinden müşteri ilişkileri ve etkileşimleri yönetilerek, sosyal medya hesaplarının daha etkin kullanılması sağlanmaktadır. Özellikle ürün görselleri içeren tanıtım ve reklamlarda sosyal medyanın doğru bir şekilde kullanılması işletmeler açısından büyük önem arz etmektedir. 

Perakende satış markası Oberlo’nun sosyal medya pazarlaması konusunda yaptığı araştırmalarla da desteklediği üzere sosyal medyadaki işletmelerin temel çalışma mantığı, hedef kitle için gerçekçi bir fayda sağlayan kaliteli içerikler oluşturmaktır. 

Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanmak

Yapılan bir ankete göre Türkiye’de bulunan aktif sosyal medya kullanıcısı 55 milyonu aşmış durumdadır. Teknolojinin böylesine yaygınlaşması, sosyal medya kullanıcılarına ulaşmanın da çok daha kolay bir hale geldiğini göstermektedir. Sosyal medya kanallarını etkili bir şekilde yöneterek bu fırsatı lehine kullanan işletme hesapları da reklam ve pazarlama çalışmalarından büyük ölçüde kazanç sağlamaktadır.

Özel gün kutlamalarıyla, günlük olarak post ve story paylaşımlarıyla, reklam çalışmalarıyla ve düzenli raporlarla birlikte sosyal medyanın gücünden yararlanarak işletme profilini popüler hale getirmek mümkündür. Genellikle paket şeklinde sunulan sosyal medya yönetimi hizmetleri, alanında uzman kişiler tarafından verilen ve günümüzde hemen her işletmenin başvurduğu hizmetlerdir. 

Sosyal Medya Yönetiminde Kullanılan Stratejiler 

Internet Live Stats’ın güncel analiz verilerine göre dünya genelinde 5 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı vardır. Bu kullanıcıların bir kısmı ise işletme hesaplarına aittir. Kişisel sosyal medya hesaplarının yanı sıra, işletme hesaplarını yönetirken başvurulan bazı stratejiler bulunmaktadır. Bahsedilen stratejilerden bazıları;

  • Özgünlük: Paylaşılan içeriklerin hem görselleri hem de görsel açıklamaları %100 özgün olmalıdır. Markayla özdeşleşen akıcı bir sosyal medya sayfası, kaliteli ve profesyonel bir imaj sergilemeye yardımcı olur. Paylaşılan metinlerde aynı yazı fontlarını kullanılan, görsel tasarımları markaya özel olan ve içerikleri seo uyumlu şekilde kurgulanan kurumsal sosyal medya profilleri ön plana çıkarmaktadır. 
  • Dinamik olmak: Sosyal medya platformlarını düzenli olarak güncellemek, sosyal medyada aktif olmanın en temel yöntemidir. İşletmenin gelişmeleriyle alakalı bilgilendirmeleri müşterilerle paylaşmak, yeni ürün ve hizmetlerden müşterileri haberdar etmek gibi birçok farklı şekilde etkileşim içerisinde olunabilmektedir. Sosyal medya yönetiminde dinamik olmak ve devamlılık göstermek, işletme hesaplarını etkin kılmaktadır.
  • Sosyal medya kanallarından işletme yapısına uygun olanı seçmek: Her sosyal medya platformunda hedef müşteri kitlesine ulaşmak veya başarılı bir reklam-pazarlama çalışması gerçekleştirmek mümkün olmayabilir. Bu durum işletme için gereksiz reklam bütçelerinin ayrılmasına ve ilgili olmayan sosyal medya kanallarından yeterli geri dönütler alınamamasına sebep olabilir. Bu nedenle hem müşterilerin dahil olduğu hem de satış hacmini artıracak sosyal medya kanallarına yönelmek çok daha avantajlıdır. 

Sosyal Medya Yönetiminin Faydaları

Doğru stratejilerle sosyal medya kanallarını etkin kullanan işletmelerin, sosyal medya yönetiminden sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. 

  • İşletme profilinin daha teknik ve daha profesyonel görünmesini sağlar,
  • Reklam ve tanıtımların var olan müşterilerin beraberinde potansiyel müşterilere de ulaşmasını sağlar,
  • Tv reklamları, e-posta, kısa mesajlar gibi pazarlama tekniklerinden çok daha az maliyetlidir,
  • Marka bilinirliğinin artmasını sağlar,
  • Markanın global olarak tanınmasını sağlar,
  • Kısa sürede hedef müşteri kitlesine ürün ve hizmetlerin tanıtımlarının yapılmasını sağlar,
  • Müşterilerle direkt olarak iletişime geçmeyi sağlar,
  • Rakiplerin sosyal medya hesaplarını takip edebilmeyi sağlar. 

Instagram ve Facebook Profillerini Yönetmek

En yaygın kullanılan sosyal medya platformları arasında şüphesiz Instagram ve Facebook yer almaktadır. Her iki sosyal medya kanalında da büyüklü küçüklü birçok işletme kurumsal profillerini oluşturarak müşterileriyle etkileşim kurmaktadır. 

Turhost’un verilerine göre Türkiye en çok Instagram kullanan ülkeler arasında İsveç’ten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bir diğer analiz verilerine göre Türkiye Facebook’u kullanan ülkeler arasında ilk 10’da yer almaktadır. Sosyal medya mecralarını bu kadar aktif kullanan bir ülke olarak, işletmelerin de en çok yoğunlaştığı sosyal medya kanalları Instagram ve Facebook’tur. Özellikle bu iki sosyal medya platformunu düzenli paylaşımlar yaparak, teknik detaylara özen göstererek ve müşterilerin ilgisini çeken reklam ve pazarlama kampanyalarına yönelerek doğru bir şekilde yönetmek, müşterilere temas etmenin en kolay yöntemidir.  

Ferhat AKYÜZ

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir